Fisch

Hvad alle bør vide om fiskeri og akvakultur

Hvorfor skal vi tale om fisk?

Milliarder af fisk og andre havdyr dræbes hvert år for at blive spist. Selv om disse dyr har et nervesystem, der ligner vores eget, og kan føle smerte, bliver de som regel slagtet uden hensyntagen til deres velfærd og nægtet selv de grundlæggende rettigheder til beskyttelse, som landdyr, der opdrættes til fødevarebrug, har. Som følge heraf lider fiskene forfærdeligt i net, for enden af kroge og på fiskerbådenes dæk, hvor de langsomt kvæles eller bliver skåret op, mens de stadig er ved bevidsthed.

Menneskets appetit på fisk og skaldyr har også store miljømæssige omkostninger, da fiskefartøjer ødelægger verdenshavene og efterlader dem tomme, livløse og på randen af et økologisk sammenbrud.

Fisk har følelser

Bare fordi de ser anderledes ud end os og har skæl i stedet for hud og gæller i stedet for lunger, bliver fisk ofte misforstået. Men vi har mange ting til fælles med de dyr, der lever under vandet - f.eks. lever de ofte i komplekse sociale grupper, har tydelige personligheder, er i stand til at lære og huske nye oplysninger, udvikler dybe personlige relationer og oplever smerte og frygt, når de bliver skadet. De viser kærlighed ved at gnide sig mod hinanden og kommunikerer ved hjælp af en række lavfrekvente lyde.

Førende forskere er enige om, at fisk føler smerte. Som biologen Victoria Braithwaite skriver, "er der lige så mange beviser for, at fisk føler smerte og lider, som der er for fugle og pattedyr" - en konklusion, der næppe er overraskende for enhver, der har set en fisk kæmpe for sit liv, når den er trukket op af vandet.

En frygtelig død

Fiskerne kaster de fisk, de har fanget, ned i isbunker på dækket, hvor de langsomt kvæles, fryser eller bliver knust til døde - en forfærdelig grusom og langvarig måde at dø på for disse koldblodede dyr. Forskere anslår, at det kan tage op til 15 minutter, før de mister bevidstheden. Andre fisk får skåret gællerne over eller halsen og maven skåret op, mens de stadig er i live på dæk, der er oversvømmet af blod.

Fisk, der trækkes op fra dybt vand, lider ofte af hurtig dekompression, som kan sprænge deres svømmeblærer, sprænge deres øjne eller tvinge deres indre organer ud gennem munden. Og ved catch-and-release-fiskeri overlever op til 43 % af fiskene ikke efter det traume, det er at blive spiddet på en krog og hejst ud af deres naturlige miljø.

Flere fisk i havet?

Da mennesker trækker fisk ud af havet i milliardvis, er antallet af fisk drastisk faldende, og mange arter er tæt på at uddø. Kommercielle fiskerfartøjer forårsager også ufattelig stor skade på havmiljøet. Massive trawlere med net på størrelse med fodboldbaner ødelægger koraller og havplanter på havbunden og opsluger alt liv på deres vej, herunder søpindsvin, delfiner, krabber, skildpadder og sæler. Ved langlinefiskeri ruller skibene op til 75 miles lange liner op, der er fyldt med dødbringende kroge. Kæmpemæssige drivgarn er usynlige for de fleste fisk og hænger i vandet som en "dødsmur", der fanger alle dyr, der svømmer ind i dem.

Fabrikslandbrug

Mange af de fisk, der spises i Danmark, kommer fra opdræt, hvor de som alle fabriksopdrættede dyr udsættes for intens indespærring, beskidte forhold, mishandling og et højt niveau af sygdomme og parasitter som f.eks. havlus. Fiskene holdes i undervandsbure og har aldrig mulighed for at svømme frit eller udøve deres naturlige instinkter, som f.eks. laksens stærke trang til at vandre opstrøms hvert år. Og de kan blive dræbt ved at blive slået med knipler eller få skåret gællerne over uden bedøvelse.

Fiskeopdrættere tilsætter kemikalier og antibiotika til fiskefoderet i et forsøg på at modvirke de skadelige virkninger af den store trængsel og med lægemidler, der unaturligt fremskynder væksten. Disse stoffer skader fiskene selv, de mennesker, der spiser deres kød, og det lokale miljø, da vandet bliver forurenet. Opdræt af fisk er også ubæredygtigt: For at opdrætte en laks på et opdræt skal der f.eks. bruges tre gange så meget vægt af vilde fisk som foder.

Industrielt fiskeri: Overfiskning truer havets økosystemer - Dyrenes Alliance arbejder for beskyttelse af havliv og stopper overfiskning for at sikre en bæredygtig fremtid for vores have og dyreliv. Støt vores mission mod industrielt fiskeri

Krebsdyr

Hummere og krabber, der bruges til mad, udsættes ofte for en af de mest grusomme skæbner, som noget dyr kan lide - at blive kogt levende. At blive kastet ned i en gryde med kogende vand, mens de stadig er ved bevidsthed, gør lige så ondt på disse følende dyr, som man kan forvente, og de viser det ved at kradse febrilsk mod grydens sider i op til et minut, før de dør i rædsel.

Nogle kokke parterer dem også uden smertestillende midler. Og før de bliver dræbt, bliver de naturligt solitære hummere stablet oven på hinanden i små bassiner. Deres klosakse er bundet sammen for at forhindre dem i at rive hinanden i stykker, mens de bliver drevet til vanvid af den intense, unaturlige indespærring.

Fiskevelfærd og bæredygtighed: Dyrenes Alliance fremmer etisk fiskeri og oplyser om konsekvenserne af uholdbar fangstmetoder. Støt vores kampagne for dyrs rettigheder i havet

Farlige fisk?

Fisk lever ofte i vand, der er så beskidt, at man aldrig ville drikke det. Deres kroppe optager en giftig blanding af bakterier, forurenende stoffer og tungmetaller - som derefter overføres til alle, der spiser dem. Fisk og skaldyr og tun kan indeholde høje niveauer af kviksølv på grund af industriel forurening, hvilket undertiden forårsager kviksølvforgiftning hos mennesker: Symptomerne omfatter hårtab, kognitiv svækkelse og øget risiko for hjertesygdomme.

Med hensyn til de omtalte sundhedsfordele ved essentielle omega-3-fedtsyrer er det helt muligt at få masser af disse fra vegetabilske kilder. Valnødder, hørfrø, sojabønner og blomkål indeholder alle disse vigtige næringsstoffer uden en giftig dosis kemikalier og grusomhed.

Hvad du kan gøre

Det er ganske enkelt - du kan droppe fisk og skaldyr fra din kost. Ved at gøre det vil du redde mange dyrs liv og mindske fortjenesten for en global industri, der skader millioner af følende væsener hver dag og er ansvarlig for ødelæggelsen af vores miljø.

Mens du er i gang, hvorfor så ikke prøve en plantebaseret kost og tage afstand fra grusomhed helt og holdent? Tilmeld dig vores 22 dages veganske udfordring på VeganerUdfordringen.dk.

Beskyttelse af marine liv: Levende hummere i akvarium - Dyrenes Alliance sætter fokus på dyrs rettigheder og kæmper imod inhumane forhold for marine dyr. Støt vores bestræbelser på at sikre humane levevilkår for havets skabninger

Fakta om fisk

  • 90% af de store fiskebestande er blevet decimeret i de sidste 50 år.

  • Fiskeriet er den største dræber af dyr i verden. Det anslås, at mere end 1 billion fisk dør hvert år på grund af mennesker.

  • Selv om de ikke har nogen stemmebånd, laver fisk lave lyde for at kommunikere med hinanden ved at rasle med deres tænder og knogler, vibrere deres muskler og bruge andre dele af deres krop.

  • Ligesom mennesker kan være højre- eller venstrehåndede, er hummere også højre- eller venstrehåndede.

  • Det anslås, at 300.000 hvaler, delfiner og marsvin dør hvert år som "bifangst", når de bliver fanget i fiskenet. Mange fugle, sæler og skildpadder dør også af skader forårsaget af fiskenet og fiskeredskaber.

Føler fisk smerte?