Vegansk jul i år?
Julen er hjerternes fest. Det er en tradition fyldt med kærlighed, som vi fejrer med dem vi holder af. I julen gør vi velgørende ting, vi hygger os med dem vi holder af, og vi spiser godt. Men til trods for at mad fylder rigtig meget i vores juletraditioner, gør vi os ikke mange tænker om hvilke konsekvenser vores valg af mad egentlig har.
De fleste danskere har gris eller and på bordet juleaften. Mange spiser glædeligt, mens familiehunden ligger foran brændeovnen. Men hvilket liv har den and eller gris man spiser egentlig haft? Hvordan var deres død? Og kan dyrene overhovedet føle smerte eller angst? Disse spørgsmål forsøger vi at svare på i brochuren herunder (klik direkte på brochuren for at skifte side).
Hvorfor egentlig holde vegansk jul?
For dyrene
Enormt mange dyr slagtes hvert år i Danmark i forbindelse med julen - de fleste af dem er opdrættet under intensive forhold. Hvert eneste af disse dyr er et individ, som fortjener et frit liv uden udnyttelse og lidelse. Undersøgelser foretaget af dyrerettighedsorganisationer har gang på gang afsløret den chokerende virkelighed på produktioner og slagterier; det er brutale steder, hvor dyr behandles som objekter og ikke får opfyldt deres mest basale behov.
For planeten
Fiskeri-, kød-, mejeri- og æggeindustrien er ikke blot kun dårlig for dyrene – den er også et mareridt for miljø, klima og biodiversitet. FN fastslår, at det er vigtigt med hurtige og hidtil usete ændringer – herunder et skift til en plantebaseret kost - for at begrænse de katastrofale skader, som klimaændringerne vil forårsage. Læs mere om sammenhængen mellem animalsk landbrug og klima her.
For dig selv
Øget indtag af vegansk mad kan nedsætte risikoen for fedme, forhøjet blodtryk, sukkersyge samt visse former for kræft. Herudover er det med til at forebygge udbrudet af zoonotisk epidemier og pandemier som f.eks. Covid-19.